Het ‘Word je eigen leider!’-programma waarmee je gaandeweg bij TING vertrouwd raakt, is simpel maar effectief! Vanaf het allereerste moment maak je, via onze workshop en de dagelijkse Xperiences,kennis met het gedachtegoed van en Stephen (en zoon Sean) Covey.

Stephen Covey schreef het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’,  een inspiratiebron voor volwassenen over de hele wereld die meer grip op hun leven willen krijgen. Sean bewerkte het tot een boek voor tieners: ‘Zeven eigenschappen die jou succesvol maken!’ Later kwam er nog een vervolgboek uit ‘De 8ste eigenschap’.

Meer voldoendes en meer voldoening!

So what zul je misschien zeggen, wat moet ik daar allemaal mee? Ik heb het al druk genoeg, moet ik nou ook nog nieuwe gewoonten aanleren?! Ik kom toch voor huiswerkbegeleiding? Daarover kunnen we kort zijn: nee, je komt niet naar TING voor huiswerkbegeleiding. Je komt voor huiswerkcoaching! En dat houdt in dat je bij ons leert hoe jij zelf invloed kunt uitoefenen op je leerproces. Je wordt zelfstandig en neemt verantwoordelijkheid voor je successen en voor je fouten. Je leert jezelf beter kennen en meer uit jezelf te halen. Zo werk je stap voor stap aan je toekomst, natuurlijk binnen jouw mogelijkheden, maar wel met maximaal gebruik van jouw talenten en inzet. Zodat je meer succes zult boeken in je leven en op school.

Dit zijn ze, de zeven eigenschappen of - zoals wij ze noemen - gewoonten:

Gewoonte 1. Wees proactief

Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en de keuzes die ik maak. Ik geef niet de schuld aan anderen of de omstandigheden als iets niet is gelukt.  Daarom ben ik succesvol op school. Ik let gewoon goed op en plan, maak en leer mijn huiswerk op tijd.

Gewoonte 2. Begin met het eind in gedachten

Ik bedenk wat ik wil bereiken en hoe ik dat ga aanpakken en dan ga ik ervoor! Doordat ik weet waarvoor ik werk, is school een stuk leuker en gemakkelijker.

Gewoonte 3. Belangrijke dingen eerst

Ik begin uit school vrij snel met mijn huiswerk. Daarna is er dan nog alle tijd voor andere dingen. Dit voelt zo veel beter dan andersom. Ik heb minder stress!

Gewoonte 4. Denk win-win

Als ik samen met iemand aan een opdracht werk voor school, dan vraag ik me af hoe we allebei voordeel kunnen hebben. Ik ben blij als een ander ook succes heeft.

Gewoonte 5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Vroeger had ik altijd gelijk mijn woordje klaar, als mijn ouders, de docent of een vriend(in) kritiek op mij hadden. Nu luister ik eerst heel goed, voordat ik reageer. Ik merk dan dat zij ook beter naar mij luisteren, wat zorgt voor beter contact.

Gewoonte 6. Synergie

Als ik echt geïnspireerd samenwerk met een klasgenoot, aan een opdracht voor school, ontstaat er iets mooiers dan wanneer ik het in m’n eentje zou doen. Samen bereiken we meer!

Gewoonte 7. Hou de zaag scherp

Goed voor mijzelf zorgen helpt om goed te presteren op school. Dus: regelmatig sporten, gezond eten, met vrienden optrekken en op tijd een ‘time-out’ om even te onderzoeken of ik nog op koers zit, met school en al het andere!

Het boek ‘De 8ste eigenschap’ van Stephen Covey verscheen een aantal jaren na het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. De achtste eigenschap is geen toevoeging aan de eerdere zeven, dus niet per ongeluk vergeten in het vorige boek. Het gaat om een ‘derde dimensie’ toegevoegd aan de zeven eigenschappen: over het vinden van je ‘innerlijke stem’ en anderen inspireren die van henzelf te ontdekken. Bedoeld is de stem van de menselijke ziel: intelligent en vervuld van hoop, veerkrachtig en met een enorme potentie om het gemeenschappelijke welzijn te dienen.  We vinden het belangrijk om ook de achtste eigenschap onder jouw aandacht te brengen, omdat ook deze binnen het ‘Word je eigen leider!’programma van TING aan de orde komt.

Gewoonte 8. Volg je innerlijke stem

Als ik doe wat het beste bij me past, dan merk ik dat ik me GOED voel en dat ik die vrolijkheid ook uitstraal naar anderen! Een ‘stemmetje van binnen’ zegt: ‘TOP, dit past helemaal bij jou, en jij voegt jouw unieke waarde toe aan deze wereld!’ Bij mijn profiel- en studiekeuze (maar natuurlijk ook op andere momenten) ben ik van plan goed te luisteren naar deze ‘innerlijke stem’. 

 inschrijven huiswercoaching

Kies bewust wat je wilt

gewoonte 1-002

Met je einddoel voor ogen

gewoonte 2-001

Doe belangrijke dingen eerst

gewoonte 3-001

Denk win-win

gewoonte 4-001

Luister écht naar mensen

gewoonte 5-001

Creëer synergie

gewoonte 6-001

Hou de zaag scherp

gewoonte 7-001