De moeilijkheid van meerkeuzevragen zit ’m erin dat meerdere antwoordmogelijkheden wel min of meer juiste informatie bevatten, maar niet het ultieme, enige echt juiste, antwoord op de gestelde vraag zijn! Terwijl het er natuurlijk om gaat dat jij dat enige, echt juiste, antwoord eruit filtert!
De volgende tips helpen:
Lees elke vraag goed en let op woorden als ‘niet’ ‘geen’ en ‘wel’, die de vraag soms extra moeilijk maken om te begrijpen. Het kan dan helpen om de vraag voor jezelf (in gedachten of op papier) te herformuleren in je eigen woorden. Heel simpel (‘ooh, dus dat staat er eigenlijk!’), zodat je de vraag beter begrijpt en op die manier makkelijker het goede antwoord kunt vinden.
Vaak kun je al gelijk één van de antwoorden wegstrepen, soms zelfs al snel twee, na een beetje nadenken. De overige antwoorden lijken op het eerste gezicht allebei goed. Oké, de strategie is dan: schrijf op een kladblaadje wat het precieze verschil is tussen deze twee antwoorden. Gevonden en opgeschreven? Lees dan nogmaals de meerkeuzevraag. En kies, aan de hand van het kladblaadje, uit de twee overgebleven antwoorden het juiste antwoord.
Een meerkeuzevraag heeft meerdere antwoordmogelijkheden, die meestal allemaal wel correcte informatie bevatten. Zoek altijd naar het antwoord dat het meest complete antwoord is op de vraag en het best aansluit op de vraag. Maar let op: het kan voorkomen dat het antwoord dat jou het meest compleet lijkt (en het beste aansluit) niet 100%, maar bijv. 95% perfect het antwoord is op de gestelde vraag. Twijfel dan niet, ga ervoor!
Aan het eind check je je antwoorden nog een keer allemaal (als je tenminste nog tijd over hebt daarvoor). Verander nooit je antwoorden als je twijfelt, want vaak is de eerste ingeving de beste. Verander alleen als je 100% zeker bent.
Denk niet dat de vragen zijn gemaakt om jou in de val te lokken. Dat is niet zo.
Wel zijn ze bedoeld om jou uit te dagen om logisch na te denken.
Maar zet jezelf dus niet vast in wantrouwen of achterdocht; gewoon je heldere verstand gebruiken. Het goede antwoord staat er echt altijd tussen!
Door vaak te oefenen met meerkeuzevragen raak je vertrouwd met de manier waarop de vragen worden gesteld. Je ontdekt wat jij nog lastig vindt, zodat je daar alert op kunt zijn. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. (Wat je aandacht geeft groeit) Je wordt rustiger. En raakt niet meer zo snel in paniek als je het goede antwoord niet direct weet. Overigens hoef je, om je toets of examen te halen, niet alle meerkeuzevragen goed te hebben. Als je er een paar niet weet, geeft dat niks.
Heel veel succes!
Bron: https://sslleiden.nl/blog/examentip-hoe-pak-je-meerkeuzevragen-aan !
Voor leerlingen van alle niveaus en leerjaren, overal in Nederland.
Online bijles in alle vakken op alle niveaus (VMBO, HAVO, Atheneum, Gymnasium)
Waarom een nieuwe planagenda op de markt? lees verder>
Negen voordelen van plannen op papier. Lees verder>
'Alles staat toch in magister wat moet ik met een planagenda? Lees verder>
Beter slapen door het plannen van je huiswerk! Lees verder>
Hoe begeleid ik mijn kind bij het huiswerk?! Tips en adviezen voor thuis huiswerkbegeleiding.